Китайската астрология

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Преди да напусне Земята, Буда извикал всички зверове и птици. Но само дванайсет от тях дошли да се простят с него. Първо дошъл Плъхът, втори – Бикът, след това  Тигърът, Заекът, Драконът, Змията, Конят, Козата, Маймуната, Петелът, Кучето и накрая – Свинята.

За благодарност и в памет на събитието Буда обявил, че всяка година от този момент ще преминава под знака на едно от животните по реда на идването им.

Така и родените в една година получават в наследство от своя покровител редица черти, които формират техния характер и оказват влияние на съдбата им…

Астрологията е един от най-древните раздели на китайската философия и първоначално тя била неразделна от астрономията. Двете били разглеждани като една дисциплина. От самата зора на китайската цивилизация хората, практикуващи астрономия/астрология, били на служба в императорския двор. В Древен Китай астрологията била използвана за разкриване на бъдещето на нацията. Едва с началото на християнската ера астрологията започнала да се използва за индивидуални тълкувания. По време на династията Тан (618-907 г. от н.е.) била написана цяла енциклопедия за изкуството на индивидуалните астрологични предсказания.

Твърди се, че към средата на второто хилядолетие пр.н.е. в Китай бил разработен 60-годишният цикъл, основан на редуващи се 12 животни, всяко от които управлява една година, и пет елемента – огън, вода, земя, дърво, метал, придаващи особени черти в характера на човека, роден през една или друга година.

Животните, на които китайците поверили управлението на годината – плъх, бик, заек (котка), дракон, змия, кон, овца (коза), петел, куче и свиня – не са избрани случайно. Според една от легендите, именно тези животни дошли да се простят с Буда, когато той напускал Земята.

Според друга версия плъхът трябвало да повика другите животни при императора, който да избере управители на годините, според трета – управлението на годините било избрано след състезание по плуване и бягане между животните. Но всички легенди сочат, че правото на плъха да открива цикъла не е спечелено по честен път, а с хитрост – затова за хората, родени в негова година, е характерна находчивостта.

Трябва да отбележим, че в основата на традиционния китайски астрологичен цикъл лежи лунният календар. Затова родените през януари или в началото на февруари понякога се „подчиняват” на знака от предишната година. Всеки може да определи в каква година според китайския календар се е родил, ако знае кога е настъпило второто новолуние в годината му на раждане (второто новолуние се брои от зимното слънцестоене и на него се отбелязва китайската Нов година).

Дванайсетте животни, всяко от които покровителства дадена година, са разделени на четири триади.

В първата триада попадат Плъх, Дракон и Маймуна. Хората, родени в съответните години, са енергични и дейни. Те може да са много добри или много зли, но средно положение при тях няма. Плъхът и Драконът се отличават с доста авторитарен стил на общуване, докато Маймуната постига своето по дипломатичен път. Повечето от родените под тези знаци са умни, чаровни, но са склонни да се доверяват на стереотипи.

Във втората триада влизат Бик, Змия и Петел. Всички те постигат успеха с тежък труд, постоянство и постоянни усилия. Трудолюбието им е достойно за уважение и похвала, а умението да планират действията си заслужава възхищение. Хората, родени в съответните години, обикновено са добри, търпеливи и пунктуални.

Третата триада е представена от Тигър, Кон и Куче. Те като магнит се привличат взаимно и се отличават с особени, хуманистични възгледи към света, което впрочем не пречи на Коня да бъде егоист. Хората от тези три знака лесно осъществяват контакти. Всеки от тях има много познати, но истински се нуждае само от един близък човек, на когото да може да довери всичките си тайни.

В четвъртата триада са Заек (Котка), Коза (Овца) и Свиня (Глиган). Те са характерни със стремежа си към красив живот, изострено чувство към прекрасното и творчески способности. Всички са артистични, имат развита интуиция и добри маниери. Душите им са създадени за любов и те умеят да я превръщат в истинско изкуство. Но при всичките си достойнства знаците от четвъртата триада са лишени от вътрешна жестокост и от особената енергия, необходима им за истински успех.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Наука

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори