Езикът на цветовете

Червено за влюбчиви, черно за горделиви

Още в древността хората са вярвали, че цветовете притежават магическа сила. До момента учените са провели многочислени изследвания, за да докажат, че цветовете действително оказват въздействие върху настроението, чувствата и даже мислите на хората.

Вече се знае със сигурност, че всеки цвят предизвиква в мозъка на човека особена реакция. Светлосиньото влияе много благотворно и предизвиква чувство на покой и удовлетвореност, а тъмносиньото – на безопасност. Същият ефект се наблюдава и при зелено-синия цвят.

Ако човек е силно възбуден и дори настроен агресивно, достатъчно е да влезе в стая с яркорозови тапети и бързо ще се успокои, дори ще заспи. Този цвят води и до релакс, защото отпуска мускулите. Ако обаче сменим цвета, ефектът изчезва. Оказва се, че цветовете влияят не само на настроението, но и на организма на човека.

Специалисти провели сложни и продължителни експерименти с опитни мишки, като отглеждали няколко поколения при различни цветове. Така установили, че те имат значение за ръста и характера на животните, както и за развитието на едни или други органи. Тези, които са расли, обградени в зелено, били по-малко активни от тези, които са били отглеждани при червен цвят.

Удивителните свойства на цветовете се знаят от много хора, затова те подбират такава гама за домовете си, каквато ще създаде уют и няма да предизвиква раздразнение. Но не бива да се забравя, че хората не реагират по един и същи начин на цветовете. Емоционалните трябва да се обграждат със спокойни сини или зелени тонове, а на пасивните и спокойни хора червеното никак няма да попречи, дори ще им помогне да са по-активни.

Учените са направили още едно любопитно откритие, което може да свърши добра работа на търговските работници. Оказва се, че някои цветове стимулират потребителите да купуват една или друга стока. Най-често вниманието привличат етикети или опаковки в червени и жълти цветове. Причината е, че тези цветове предизвикват положителни емоции, защото се асоциират със слънчевата светлина и уюта на огъня. Второ – стоките в червени и жълти опаковки винаги изглеждат по-големи, отколкото са в действителност.

Лечебното въздействие на цветовете е свързано с влиянието на вълните с определена дължина върху човешките органи и нервни центрове. Според някои специалисти механизмът на много заболявания е обусловен от нарушения в баланса на организма, в това число и на цветовата хармония, смесване на цветовете или дефицит на някой от тях.

Днес никой не се съмнява, че използвайки различни цветове, може да се стимулира или инициира определено поведение в хората. Психолозите са установили, че тоновете на непосредственото ни обкръжение могат да помогнат при изпълнението на определени задачи. Например физически упражнения е най-добре да се правят между топли цветове – червено и оранжево, а спокойните сини и зелени тонове са идеални за умствена дейност.
Съществува и връзка между характера на хората и любимите им цветове.

Тези, които предпочитат червеното, са екстроверти, те са по-чувствителни и могат не само да се влюбят до безпаметност, но и да бъдат деспотични и психически неуравновесени. Жълтият цвят се предпочита от интелектуалците, както и от общителните и вежливи хора. Синият цвят символизира вярност към дълга. Неговите почитатели са интроверти, предпочитат самотата пред шумните компании.

Светлосиньото е цветът на романтиците. Сивото е признак за солидност, преданост и мълчаливост. Хората, които го харесват, отделят повече внимание на работата си и не са алчни. Обичащите зеленото са хармонични личности, притежават силна воля и са способни винаги да контролират ситуацията. Черното е любимият цвят на самостоятелните и горделивите, а бялото – на неконфликтните. Розовото е типично женски цвят и се асоциира със спокойствие.

Специалистите съветват да съобразим и гардероба си с езика на цветовете:

• Червено. Носете го, ако искате да изглеждате секси, енергийният ви потенциал е паднал и искате да го стимулирате. Не обличайте червено, ако сте нервни, разстроени, всички ви дразнят или не искате да привличате внимание.

• Оранжево. Извадете от гардероба си дреха с този цвят, ако искате да получите удоволствие и да повишите чувствеността си. Оранжевото е подходящо, когато ви е нужно да приведете в порядък емоциите си и да повишите творческия си потенциал. Не носете оранжево, ако искате на туширате женствеността си, усещате тревога и искате да отдъхнете.

• Розово. Облечете го, ако искате да се почувствате женствена и ранима. Подминете този цвят, ако се чувствате неуверено, през цялото време само давате, без да получавате нищо.

• Жълто. Носете го, ако трябва да стигнете до детайлите, учите и ви е необходима ясна глава и ако искате да внесете малко радост в живота си. Избягвайте жълто, когато изпитвате страх и не искате да бъдете център на вниманието.

• Зелено. Облечете го, ако искате да видите нещата от другата им страна, да почувствате повече пространство около себе си и да бъдете по-уверени. Не носете зелено, ако ви се струва, че животът ви върви прекалено вяло.

• Виолетово. Извадете виолетова дреха от гардероба си, когато искате да промените нещо в живота си или търсите нова цел, искате да се избавите от вредни навици и нездравословния начин на живот. Не го обличайте, ако преживявате някаква мъка, не можете да намерите изход за емоциите си или искате да бъдете самостоятелни. (ЖЗ)


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 208