Пълнолунието на 25.03.2024 г.

На 25.03 е мартенското пълнолуние, което още се нарича Червеева Луна. Луната ще се намира в съзвездието Дева в близост до най-ярката звезда на съзвездието – Спика.

 

Не бъркайте съзвездието със зодиакалния знак, това са две различни неща. По отношение на зодиакалния знак, Луната ще е във Везни.

 

Пълнолунието ще съвпадне с полусенчесто Лунно затъмнение като 98% от повърхността на Луната ще е покрита от полусянката на Земята. Затъмнението ще се вижда от Северна и Южна Америка, северо-източна Азия, голяма част от Европа, Африка и Австралия.

 

Наименованието Червеева Луна е свързано с особеностите на лунните месеци. В Европа и Америка се нарича така, защото това е денят, в който червеите вече започват да излизат от почвата след дългите и студени зимни дни. В този момент идват и прелетните птици, истинските предвестници на пролетта, които всъщност се хранят с червеите.

 

Това пълнолуние е първото, пряко свързано с настъпването на пролетта в Северното полукълбо.

 

Нарича се още Пасхална Луна, което пък е непряка връзка с Пасха или Великден, който обикновено се празнува в първата неделя след мартенското пълнолуние. Католическият Великден през 2024 г. е на 31.03.2024 г.

 

 

Мартенското пълнолуние има различни наименования в различните култури, например:

 

При китайците е Сънна Луна

 

При Келтите - Луна на Ветровете

 

Последователите на Уика го наричат Целомъдрена Луна

 

За Чероките е Вятърна Луна

 

В Южното полукълбо я наричат Плодородна Луна, Царевична Луна.

 

 

Пълнолунието през март съвпада с Микролунието по календара на НАСА, създаден от Фред Еспенак.

 

Микролуние има, когато пълнолунието съвпада с апогея, точката, в която Луната е на най-голямо разстояние от Земята и изглежда малко по-дребна от обикновено. Това Микролуние ще е второто и последното за годината.

 

 

Сведения от печатни публикации и материали от интернет, без претенции за авторство, издири и обобщи П. Георгиева

24.03.2024 г.

София,

Всички права запазени ©

 

 





{START_COUNTER}